Sportowcy są w stanie osiągać lepsze wyniki, kiedy dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Czasami jednak zbilansowana dieta nie jest wystarczająca – wynika to z faktu, że treningi wytrzymałościowe generują dodatkowe zapotrzebowanie na minerały i witaminy. Jedną z najważniejszych jest witamina B12 – sprawdź dlaczego!

Właściwości witaminy B12

Witamina B12 to inaczej kobalamina, która ze względu na swoje właściwości jest nazywana również „czerwoną witaminą”. Jak każda witamina z grupy B jest ona rozpuszczalna w wodzie, dzięki czemu lepiej wnika do komórek ludzkiego organizmu.

Proces wchłaniania witaminy B12 odbywa się w układzie pokarmowym, a konkretnie w jelicie krętym. Aby całość przebiegła pomyślnie, niezbędny jest udział glikoproteiny wytwarzanej w ścianach żołądka pod wpływem spożywanego pokarmu. 

Jakie działanie ma witamina B12? 

Bez witaminy B12 nie mogą zachodzić istotne dla życia procesy. Jej kluczową rolą jest udział w tworzeniu elementów morfotycznych krwi, a konkretnie czerwonych krwinek – proces ten odbywa się w szpiku kostnym. Optymalny poziom kobalaminy chroni przed niedokrwistością. Nie bez znaczenia jest również jej obecność w procesach metabolicznych – potrzebna jest do metabolizmu tłuszczów, węglowodanów i białek. Oprócz tego witamina B12: 

  • wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego, 
  • uczestniczy w tworzeniu osłonek mielinowych na powierzchni komórek nerwowych,
  • wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego,
  • wpływa na gospodarkę hormonalną,
  • sprzyja prawidłowej pracy mózgu,
  • bierze udział w procesie regeneracji komórek,
  • jest niezbędna do syntezy DNA.

Jak wpływa niedobór witaminy B12 na organizm?

Sportowcy, którzy trenują sporty o charakterze wytrzymałościowym, są szczególnie narażeni na niedobory kobalaminy. Osoby będące na diecie redukcyjnej, odchudzającej, wegańskiej lub wegetariańskiej również znajdują się w grupie ryzyka. 

Niedobór witaminy z grupy B zmniejsza zdolność wykonywania wysiłku fizycznego o wysokiej intensywności. Dodatkowo brak witaminy B12 pośrednio wpływa na bóle stawów. 

Osoby aktywne fizycznie z niedoborem kobalaminy będą osiągały gorsze wyniki sportowe, mogą cierpieć na spadek nastroju i odczuwać zmęczenie mięśni. Sportowcy mogą również szybciej łapać zadyszkę, skarżyć się na znużenie i apatię, a to tylko niektóre skutki niedoborów witaminy B12. 

Pasjonaci sportu powinni dostarczać większą dawkę witaminy B12 do organizmu niż przeciętny człowiek, dlatego warto wdrożyć dodatkową suplementację – dobrze przyswajalną witaminę B12 w tabletkach oferuje m.in. sklep mito-pharma.pl.

Witamina B12 – popularne mity

Często powielanym mitem odnośnie witaminy B12 jest to, że można znaleźć ją w niektórych warzywach – niestety weganie i wegetarianie mogą być rozczarowani, ponieważ jej źródłem są jedynie produkty odzwierzęce. Mowa tutaj przede wszystkim o czerwonym mięsie, drobiu, wątróbce, mleku i jajach. Zdarza się, że produkty roślinne są wzbogacane kobalaminą, jednak nie występuje ona tam naturalnie. 

Kolejną popularną pogłoską jest to, że można ją przedawkować. Nadmiar witaminy B12 jest rzadko stwierdzany, co wynika z faktu, że witamina ta rozpuszcza się w wodzie i jest wydalana razem z potem i moczem. Co więcej, przedawkowanie nie niesie za sobą żadnych poważnych konsekwencji, mogą pojawić się jedynie reakcje uczuleniowe – o wiele poważniejszy jest niedobór kobalaminy.

Krąży również przeświadczenie, że ludzki organizm jest w stanie magazynować witaminę B12 nawet przez kilkanaście lat. Faktem jest, że podobnie jak zwierzęta, magazynujemy kobalaminę w wątrobie, jednak jej rezerwy starczą jedynie na kilka lat. Co więcej, kiedy dochodzi nawet do lekkiego niedoboru, jej rezerwy są natychmiast zużywane.