Nasze ciało potrzebuje witaminy E. Jest to przeciwutleniacz, który zatrzymuje wolne rodniki oraz wspomaga prawidłowe funkcjonowanie systemu odpornościowego. Ten rozpuszczalny w tłuszczu związek jest istotnym składnikiem naszej codziennej diety. Dobrą wiadomością jest fakt, że tak naprawdę nasz organizm nie potrzebuje suplementacji witaminy E. Wystarczy tylko prawidłowo się odżywiać. Oto co jeść, aby dostarczać sobie wystarczające ilości witaminy E.
8 świetnych źródeł witaminy E
1. Migdały
100 gramów migdałów dostarcza 25 miligramów witaminy E, co czyni je jednymi z produktów o najwyższej zawartości witaminy E. Aby dostarczyć sobie tej witaminy, możesz pić mleko migdałowe, dodawać do potraw olej migdałowy, ale najlepszym sposobem jest zjadanie tych przepysznych nasion.
2. Szwajcarski chard
Jeśli nie masz nic przeciwko zieleninie, włącz do swojej diety szwajcarski chard. Jest bardzo zdrowy, a jedna filiżanka tego warzywa zaspokaja około 17 % dziennego zapotrzebowania na witaminę E. Dodatkowo zwiera witaminę A, witaminę C oraz witaminę K.
3. Ziarna słonecznika
Nasiona słonecznika są doskonałą przekąską pełną witaminy E. Ćwierć filiżanki tych nasion zaspokaja 90,5 % dziennego zapotrzebowana na witaminę E. Inne nasiona, takie jak pestki dyni czy sezam prawie tak samo jak słonecznik dostarczają dużą ilość witaminy E.
4. Pietruszka
Pietruszka często pojawia się na talerzu, ale raczej jako forma dekoracji lub dodatku. Natka pietruszki jest bogatym źródłem witamin – ma dużo witaminy E oraz witaminy K. Możesz ja suszyć lub mrozić, ale najlepsze właściwości ma podana na świeżo. Świetnie nadaje się do sałatek i zup, ziemniaków, świetnie pasuje do pieczarek, ale tak naprawdę możesz ją dodawać prawie do wszystkich dań.
Przeczytaj również: Przepis na pieczarki po toskańsku.
5. Awokado
Awokado zawiera 2 miligramy witaminy E, a jeść je można na naprawdę wiele sposobów – w sałatkach lub jako guacamole, ale świetnie smakuje też w połączeniu z jajkami.
6. Brokuły
Brokuły od zawsze są postrzegane jako jedne z najzdrowszych i najsmaczniejszych warzyw. Je również można jeść na wiele sposobów.
7. Oliwki
Dodawaj oliwki do sałatek, gotuj z oleju z oliwy. Jedna filiżanka oliwek dostarcza 20% dziennego zapotrzebowania na witaminę E oraz wiele innych witamin i składników odżywczych.
Przeczytaj również: 8 powodów, dla których warto jeść pomelo.
8. Papaja
Papaja jest słodka i pyszna, ale przede wszystkim zawiera mnóstwo witaminy E. Możesz dodawać ją do deserów, koktajli lub najzwyczajniej w świecie jeść pokrojoną na kawałki.
Zaspokajanie dziennego zapotrzebowania na witaminę E jest kluczowe dla optymalnego zdrowia. Ta witamina jest jedną z najpotężniejszych witamin, które należy stale uzupełniać w diecie. Koniecznie zadaj sobie pytanie, czy codziennie dostarczasz sobie odpowiednią dawkę tej witaminy.
No Comment