Mimo, że według statystyk najwięcej owoców cytrusowych spożywa się zimą, to tak naprawdę sezon na cytrusy nigdy się nie kończy. Jednym z wciąż niedocenianych przez ludzi, a zarazem jednym z najzdrowszym z owoców cytrusowych jest pomelo. Owoc ten wygląda jak przerośnięty grejpfrut, nic więc dziwnego, że zostawiamy go na półce i zamiast niego kupujemy grejpfruty, pomarańcze czy mandarynki. Jednak mimo, że z jego obieraniem trzeba się trochę pomęczyć, to naprawdę warto zadać sobie trochę trudu, bo pomelo jest po prostu przepyszne. Słodkie, orzeźwiające, aromatyczne i soczyste, a na dodatek bardzo zdrowe.

 

8 powodów

Dlaczego warto jeść pomelo

 

1. Uśmierza skurcze mięśni

Pomelo jest bogate w potas i magnez, dzięki czemu pomaga w skurczach mięśni. Czyni to z tych owoców jedne z najlepszych do spożywania po treningu. Jeśli co jakiś czas cierpisz na skurcze w obrębie nóg, spróbuj wzbogacić swoją codzienną dietę dodając do niej pomelo. Nie zapomnij jednak skonsultować się wcześniej z lekarzem. Podobnie jak grejpfrut, pomelo może wchodzić w reakcje z wieloma lekami.

 

2. Wzmacnia system odpornościowy

Pomelo zawiera więcej witaminy C niż pomarańcze – około 90% dziennego zapotrzebowania w 100g. Witamina C jest silnym antyoksydantem wzmacniającym system odpornościowy, zmniejszającym stan zapalny, poprawiającym stan zdrowia serca oraz stymulującym produkcję białych krwinek z przeciwciałami pomagającymi zwalczać infekcje. Jeśli często zauważasz u siebie symptomy grypy czy przeziębienia i szukasz sposobu na zwiększenie przyjmowanej witaminy C, jedzenie pomelo może być pomocne.

 

3. Pomaga utrzymać zdrowy stan serca

Jedna porcja owoca pomelo zawiera około 410 mg potasu, który jest niezbędny do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi i poprawy akcji serca. Potas redukuje również zły cholesterol i pomaga utrzymać serce w odpowiedniej kondycji, zmniejszając ryzyko chorób serca i udarów.

 

4. Walczy z infekcjami dróg moczowych

Ze względu na wysoką zawartość witaminy C owoce pomelo pomagają zapobiegać infekcjom dróg moczowych, na które cierpi wiele kobiet. Witamina C zwalcza czynniki zakaźne, wzmacnia odporność i pomaga utrzymać zdrowy pęcherz. Jedzenie pomelo może być pomocne w zwalczaniu częstych obrzęków występujących w czasie ciąży, jednak przed jakąkolwiek samodzielną decyzją warto oczywiście zapytać lekarza czy włączenie owocu do ciążowej diety będzie bezpieczne.

 

5. Jest zdrowe dla kości

Potas zawarty w pomelo jest istotny dla wchłaniania minerałów i utrzymania odpowiedniej gospodarki wapniowej kości. Spożywanie pomelo przynajmniej trzy razy w tygodniu pomaga wzmocnić kości i zredukować ryzyko osteoporozy.

 

6. Zapobiega zaparciom

Owoc pomelo jest niesamowitym źródłem błonnika, który pomaga utrzymać prawidłową pracę jelit, zapobiegając lub łagodząc zaparcia. Picie soku lub regularne spożywanie owocu może zapobiec wystąpieniu hemoroidów, a nawet raka jelita grubego. Zostając przy tematyce raka warto również wspomnieć, że pomelo może pomóc także w zapobieganiu rakowi piersi, jelit czy trzustki.

 

7. Odmładza

Pomelo jest pełne silnych antyoksydantów włącznie z witaminą A oraz C, które stymulują produkcję kolagenu, wspomagają redukcję zmarszczek, zapobiegają podrażnieniom słonecznym i pigmentacjom, zwalczają trądzik oraz ogólnie mówiąc opóźniają przedwczesne starzenie. Owoc chroni organizm przed wolnymi rodnikami, zmniejsza stan zapalny i podrażnienia skóry.

 

8. Stymuluje porost włosów

Jeśli nie jesteś zadowolony ze stanu swoich włosów, owoc pomelo może pomóc ci pokochać twoje loki na nowo. Tak jak wspomniano wcześniej, pomelo chroni organizm przed wolnymi rodnikami, które uszkadzają mieszki włosowe, powodując ich osłabienie i łamliwość, efektem czego jest utrata włosów.

Ponadto owoc ten pomaga utrzymać odpowiednie nawilżenie skóry głowy, zapobiegając podrażnieniom i łupieżowi, a co najważniejsze – pomaga stymulować porost włosów. Wzmacnia je dzięki dużej zawartości cynku, żelaza, wapnia, siarki, witaminy A, B i C, które są niezbędne dla utrzymania zdrowia włosów.

 

Istnieje wiele sposobów spożycia owoców pomelo. Mogą być użyte w sałatkach, marynacie, salsie i koktajlach. Spotyka się również osoby, które z owocu robią dżem. Warto jednak wspomnieć, że najwięcej korzyści niesie ze sobą spożywanie świeżych owoców lub wyciśniętego z nich soku. Jeśli jeszcze nie spróbowałeś i nie odkryłeś owoców pomelo, koniecznie dodaj je do koszyka podczas następnych zakupów.