Jedzenie – jakże często mamy je w głowie. Chcemy się rozkoszować w dobrym smakiem, ponieważ dla większości z nas pyszne jedzenie jest z jedną z największych przyjemności w życiu. W dzisiejszym wpisie przedstawię wam 5 kulinarnych trików i faktów, które mam nadzieję, ułatwią wam codzienne gotowanie. Dajcie znać w komentarzach, czy znaliście je wcześniej!
5 kulinarnych trików i faktów
1. Faszerowanie drobiu
Szykując nadzienie do kurczaka pamiętajmy, aby nie zajmowało ono więcej niż 3/4 otworu, jaki mamy do wypełnienia. Dlaczego? Bo podczas pieczenia farsz pęcznieje, a mięso kurczy się.
2. Kremowa zupa
Pozostał ci może rosół z poprzedniego dnia? Dodając do niego kilka trójkącików topionego sera możesz przygotować szybką kremową zupę. Serki umieść na sitku z niedużymi dziurami. Następnie częściowo zanurz je w garnku z gorącym rosołem. Całość rozcieraj drewnianą łyżką. Dzięki temu ser szybko się rozpuści, a w zupie nie będzie grudek. Na koniec dopraw zupę według własnego uznania. Podawaj z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
3. Domowa marynata do mięsa
Taka marynata świetnie nadaje się do wszystkich mięs, ale najlepiej pasuje do wieprzowiny i wołowiny. Świetnie sprawdza się w przypadku grillowanej karkówki, steków czy żeberek. Jak ją przygotować? Ten sposób może cię zaskoczyć. 4 łyżeczki czarnej herbaty należy zaparzyć w dwóch szklankach wrzątku. Całość odstawiamy na 5-7 minut czasu, a potem odcedzamy napar. Następnie dodajemy do niego ulubione zioła, paprykę słodką i ostyrą, czosnek oraz sól i pieprz. Gotową marynatą zalewamy mięso i odstawmy na kilka lub kilkanaście godzin, aby skruszało.
4. Idealny sos winegret
Aby sos miał jednolitą konsystencję, pamiętajmy o tym, by użyta oliwa (albo olej) oraz ocet miały pokojową temperaturę. Dzięki temu idealnie się ze sobą połączą.
5. Zielona pasta
Warto przygotować zieloną pastę zanim na straganach pojawi się świeży groszek. Zróbmy więc zieloną pastę z mrożonki. Ugotowane i osączone ziarenka groszku zmiksujmy z odrobiną oleju, doprawmy solą, ziołami (z groszkiem świetnie komponuje się koperel lub natka pietruszki), czosnkiem oraz sokiem z cytryny.
No Comment