1. Dodaj trochę skórki.

Nawet kiedy przepis nie wymaga dodania do potrawy, skórki cytrusa, warto pokombinować i dodawać do różnych dań różne niecodzienne rzeczy, jak właśnie skórka owocowa. To może wydobyć z nich zupełnie nowy smak.

Słowo skórka odnosi się rzecz jasna do kolorowej zewnętrznej części skórki, a nie wewnętrznej białej części, która jest znana jako miękisz.  Skórka cytryny lub pomarańczy zawiera aromatyczne olejki cytrusowe i nadaje przepisowi nutę cytrusowego posmaku.  Prostą metodą na uzyskanie delikatnej skórki jest pocieranie owocu o najmniejsze otwory tarki do sera. Ale pamiętaj, że wiele owoców jest pryskanych chemią, więc warto je wymoczyć przez parę godzin w wodzie z sodą oczyszczoną – to znacząco oczyszcza skórkę z pestycydów!

2. Nie bój się eksperymentować.  

Dobrzy kucharze nigdy nie boją się odejść od przepisu i dodać własnego szyku.  Za każdym razem, gdy dokonujesz zamiany lub dodajesz do potrawy inne składniki, pamiętaj, aby wszystko dokładnie zanotować w przepisie, abyś następnym razem pamiętał, czy podobała ci się zmiana, czy nie.

Przeczytaj również: 5 kulinarnych trików, o których nie miałeś pojęcia!

3. Masło solone a masło niesolone.  

Masło jest dostępne zarówno z solą, jak i bez niej.  Sól jest dodawana w celu uzyskania lepszego smaku i przedłużenia terminu przydatności do spożycia.  Wybierając niesolone masło, masz większą kontrolę nad ilością soli, jaką zawiera twoje danie.  Jeśli masz tylko solone masło, najlepiej pomiń około ¼ łyżeczki soli na ½ szklanki masła użytego w przepisie.

4. Użyj nożyczek kuchennych.  

W tej chwili prawdopodobnie używasz nożyczek kuchennych tylko do otwierania opakowań i torebek z mlekiem. Następnym razem, gdy będziesz okrawać tłuszcz z pieczeni, otwierać pity lub kroić kurczaka w paski, rozważ użycie nożyczek! Kucharze używają ich cały czas do krojenia mięs i innych artykułów spożywczych. Prawdopodobnie najlepiej jest mieć parę nożyczek, która jest przeznaczona tylko do żywności. Upewnij się, że wyczyściłeś je bardzo dobrze po każdym użyciu, ponieważ mają szczeliny, w których mogą się ukryć bakterie.

5. Utrzymuj porządek w swoich przepisach.  

Nic nie jest bardziej frustrujące, gdy jesteś gotowy do gotowania, niż sytuacja, w której nagle okazuje się, że nie możesz znaleźć swojego ulubionego przepisu.  Utrzymuj porządek, znajdując system przechowywania przepisów, który możesz mieć pod ręką w kuchni.  Świetną opcją jest zakup jednego z albumów ze zdjęciami, w których odrywasz plastikowy arkusz, a pod spodem znajduje się lepka powierzchnia.  Dzięki temu przepisy można łatwo znaleźć i w każdej chwili możesz je usunąć lub zastąpić! W sklepach takich jak Biedronka lub Pepco bardzo często dostępne są specjalne zeszyty – przepiśniki, w których możesz zapisywać sobie wybrane przez siebie przepisy. Dzięki takim zeszytom, będziesz zawsze mieć je pod ręką, w jednym miejscu.

6. Powstrzymaj jedzenie przed przyklejaniem się do patelni.  

Aby jedzenie nie przywierało do dna patelni, staraj się unikać wkładania zimnych potraw do gorącej patelni. Nie wkładaj również jedzenia do garnka, który nie jest idealnie czysty. Jeśli tak zrobisz, powstałe nagromadzenie może doprowadzić do przypalenia żywności.

7. Zatrzymaj wodę przed wrzeniem.  

Aby woda nie chlapała z garnka podczas gotowania, posmaruj jego krawędź cienką warstwą masła. Ten sposób bardzo dobrze mi się sprawdza, kiedy gotuję ryż, makaron i ziemniaki.

8. Spróbuj zupełnie nowej diety.

Diety z reguły kojarzą się nam z wyrzeczeniami i cierpieniem, jednak mi osobiście – z odkrywaniem nowych smaków. Jadłeś kiedyś boczniaki, sałatkę z kaszą quinoa, nasiona konopii, słonecznik prażony, krem z nerkowców, ciecierzycę pieczoną na chrupko, albo “skrzydełka” z kalafiora? Nie? No właśnie, może czas wprowadzić trochę nowości do codziennej diety?

9. Za każdym razem idealnie kroj pieczywo i ciasta.  

Może to zabrzmieć dziwnie, ale nici dentystycznej można używać do krojenia chleba i ciast. Jest to najłatwiejszy sposób na przecięcie ciasta na dwie idealne połówki, tak aby można było dodać między nie nadzienie. Aby uzyskać doskonałe rezultaty, zamroź ciasto przed jego przekrojeniem. W ten sposób zyskasz pewność, że obie części będą idealnie równe.

10. Uzyskaj więcej soku z owoców cytrusowych.  

Kiedy przepis wymaga soku z cytryny, limonki lub pomarańczy, upewnij się, że będziesz w stanie wycisnąć owoc do ostatniej kropli, najpierw tocząc go pod dłonią na twardej powierzchni. Kiedy toczysz cytrynę, pomarańczę lub innego cytrusa, naciskaj tak mocno, jak możesz. Następnie po prostu pokrój go na pół i wyciśnij. Przekonasz się, że otrzymasz znacznie więcej soku niż zazwyczaj.

11. Łatwo obierz czosnek.  

Obieranie czosnku może być frustrujące, chyba że znasz tę małą wskazówkę, której używają zawodowcy.  Połóż ząbek płasko na twardej powierzchni, a następnie mocno dociśnij płaską stroną szerokiego noża.  Gdy naciśniesz wystarczająco mocno, usłyszysz „pyk”, który mówi, że skórka się oddzieliła.  Nawet z tym trikiem twoje palce bez wątpienia będą pachnieć czosnkiem.  Pozbądź się tego zapachu, myjąc je dokładnie solą.